Barista Skills Intermediate - SCA program vještina za kavu
Edukacija održana 9. i 10. veljače 2022. godine u Edukativnom centru Hug&Punch u Matuljima na kojoj je sudjelovala nastavnica Ugostiteljskog posluživanja Zdenka Tomljanović. Na ovoj je edukaciji stečeno znanje o tome kako poboljšati kvalitetu pripreme kave. Također, edukacija je značajna i po pitanju pripreme za složenije radne procese koji se obavljaju u profesiji barista.. Navedena je radionica proučavala poseban utjecaj sorte kave, podrijetla i metoda obrade na ukus, parametre količine kave, teksture mljevenja, kvalitete vode i vremena te njihove interakcije kod kuhanja. Osim toga, analizirali su se senzorni aspekti ekstrakcije espressa prilikom pripreme kave.
Praktični je cilj ovog modula bio stvaranje savršeno uravnoteženog espressa koji se prepoznaje u vještini njegove pripreme. Uz to, provedene su vježbe pripreme podvrsta espressa poput cappuccina i macchiata, kao i ispitivanje kiselosti, slatkoće i gorčine arome okusa. Naposlijetku, usavršavana je tehnika rukovanja mlijekom te se uvježbavala tehnika radnog procesa u izradi napitaka. Nakon provedene edukacije obavljen je pismeni i praktični ispit koji je s uspjehom položen. Nakon polaganja ispita, dobiven je certifikat kojim se potvrđuje da je polaznik radionice osposobljen u vještinama pripreme kave.