Edukacija Goriška Brda
30.08. – 01.09.2021
U sklopu RCK projekta organizirana je edukacija za nastavnike ugostiteljskog posluživanja, kuharstva i slastičarstva, ali i ostalih nastavnika zaposlenih u ugostitelskim školama.
Edukacija je bila u Goriškim Brdima – Slovenija. Iz naše škole edukaciji su prisustvovali Milenko Rožić – nastavnik ugostiteljskog posluživanja i Irena Žgela – nastavnik slastičarstva. U sklopu edukacije posjetili smo Vinoteku „Brda“, Dobrovo .To je velika tradicionalna vinarija s izvrsnom paletom vina. Udruga ima 350 vinara.
Drugi dan edukacije posjetili smo vinariju Marjana Simčiča (Ceglo), degustacija U ovom trenutku vjerojatno najistaknutija slovenska vinarija. Simčičeva se vina nalaze se u najčuvenijim svjetskim restoranima, a vinske revije svrstavaju ih na sam svjetski vrh.
Nakon degustacije vina sa lokalnim specijalitetima uputili smo se u Vina Kabaj na degustacijau vina.
Komercijalna proizvodnja vina Kabaj započinje preseljenjem francuskog enologa Jean-Michel Morela u Sloveniju. Obitelj Kabaj danas uzgaja 12 hektara vinograda od čega 70% bijelih sorti, a u neobičnom se podrumu nalazi i 9 kvevrija od 3500 litara izrađenih od gruzijske gline, koji su ukopani u tlo.
Nakon degustacije vina u podrumu u restoranu smo uz tematsku večeru sljubljivali vina iz podruma Kabaj.
Treći dan edukacije posjetoli smo vinariju Movia, gdje smo također imali degustaciju vina. Imanje Movia postoji još od 1700 godine, a zatim 1820.godine dolazi ženidbom u posjed obitelji Kristančič. Obitelj danas posjeduje 22 hektara vinograda, od čega je polovica smještena na talijanskoj strani Goriških brda (Collio). Vina Movia proizvode se bez filtracije, bez enoloških intervencija i s maksimalnim poštivanjem prirode.
Nakon degustacije u vinariji uputili smo se u Osteria La Subida, (Cormons), Italia. Ručak „Dalla nostra cucina“ gdje smo ručali lokalne specijalitete uz lokalna vina.