Tema : Nutricionizam i alergeni u kreiranju jela .
Autor: Draženka Stanišić, 12. 7. 2021.
Tema : Nutricionizam i alargeni u kreiranju jela .
5.07.2021 i 6.07.2021 . U sklopu RCK održani su profesionalni treninzi i usavršavanje za nastavnike u Zgrebu u prostorijama Aspire. Radionice su bile podjeljene na dva dana .
Nutricionizam kao znanost o prehrani može uvelike utjecati na zdravlje i kvalitetu života ljudi. Primjena načela nutricionizma u formiranju odgovarajuće prehrane u svrhu postizanja i održavanja optimalnog nutritivnog stanja sprječava razvoj bolesti ili doprinosi liječenju bolesti. Suvremeno kulinarstvo sve više uključuje znanja o nutritivnom sastavu namirnica koje određuju okus i hranjivu ali i zdravstvenu vrijednost jela. Sve je veća i svijest o važnosti prilagodbe gastronomske ponude osobama koje imaju specifične prehrambene potrebe uslijed zdravstvenih stanja. Stjecanje znanja o prehrambenim potrebama uslijed zdravstvenih stanja poput prehrambenih alergija, celijakije, nepodnošenja laktoze i dijabetesa potrebno je za modifikaciju recepata kao i razvijanje kulinarskih vještina za pripremu jela prema specifičnim dijetetskim potrebama. Cilj nutricionističkog dijela programa je pružiti opća znanja o nutritivnom sastavu hrane i specifična znanja o odgovarajućim prehrambenim supstitutima koja su potrebna u pripremi jela za osobe sa specifičnim dijetetskim potrebama.
Predavač : Karmen Matković
Program edukacije :
Opća načela pravilne prehrane
Prehranbene smjernice
Makronutrijenti i mironutrijenti
Nutritivne vrijednosti namirnica
Alergeni u hrani
Intolerancija na laktozu
Dijabetička prehrana
Virtualna setnja Sko... |
Upisi u I razred |
Spot - Kad narastem |
> TUS Karlovac - new spot |
> TUS Karlovac - spot |
> Turisticko-hotelijer... |
> Konobar |
> Kuhar |
> Slasticar |
> Komercijalist |
Dnevni tisak |
HZZ - CISOK |
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |