2023-11-29 11:15:01

Conpasta održana 07.11.2023.

U utorak, 7.11.2023. u Varaždinu je održan 14. Internacionalni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je “Tjestenina srce gastronomije”, nositelji aktivnosti su bili talijansko veleposlanstvo u Hrvatskoj i ICE/ITA Institut za vanjsku trgovinu Republike Italije u Zagrebu, a sudjeluju kuhari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Armenije i Hrvatske.

Kongres je organiziralo Novinsko-nakladničko poduzeće Robinson iz Zagreba, a direktor Stjepan Odobašić istaknuo je da je 14. Conpasta okupila rekordan broj sudionika, 250. Stručnjaci Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Zagreb, Agronomskog fakulteta Zagreb te gastronomski stručnjaci održali su tijekom dana niz predavanja, a organizirane su i radionice s degustacijama jela od tjestenine – Pasta Festa.

Kuhari iz Hrvatske i inozemstva su na work shopovima predstavljali svoja nacionalna jela, a bilo je prilike i za kušanje starih jela koja su pripremile udruge s područja Varaždinske i Koprivničko- križevačke županije.

U 12:00 sati je u Gospodarskoj školi u Varaždinu počelo natjecanje učenika
srednjih kuharskih škola Alpe Adria, a tema natjecanja je bila Pastrva s domaćom tjesteninom.

Iz naše škole nastupili su učenici 3.g razreda Gabrijel Grgićak i Josip Vlašić sa mentorom Miroslavom Herjavcem. Učenici su imali 45 minuta vremena da pripreme jelo. Tročlani stručni žiri bili su članovi Hrvatskog kuharskog saveza.


Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac