2019-10-24 11:18:45

INTERSLAST 2019. TUHELJSKE TOPLICE

INTERSLAST 2019. TUHELJSKE TOPLICE 

U utorak, 15. listopada 2019. godine u Termama Tuhelj je održan osmi po redu Interslast, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorska.

Ovogodišnja glavna tema bila je “Med u slastičarstvu“ pa su tako posjetitelji kongresa mogli  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazana je i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja  korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razni zagorski i podravski kolači s medom, medenjaci i kolači s medom iz Varaždinske županije. Svi inozemni slastičari spravljali su i u radionicama koristili med hrvatskih pčelara, koji je bio korišten i u pripremanju natjecateljskih radova. U sklopu Interslasta održano je i predavanje na temu zaštite zagorskog bagremovog meda na nacionalnoj razini te o njegovoj superiornoj kvaliteti i svojstvima, o čemu je govorila Marina Krog – OPG Josip Krog.

 Predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin je istaknula: „Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja se dijeli na pet grana. Jako je važno baviti se i tradicijskim kolačima, njegovati ih i raditi te prenositi mlađim generacijama. Moram dodati kako nam nedostaje i mladih slastičara, moramo usmjeriti mlade ljude kako bi odabrali i ovo zvanje, koje je izuzetno lijepo, ali i teško“, pojasnila je Lukin. Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni rekao je kako je važno sačuvati tradicijska jela i namirnice, u ovom slučaju slastice. „Moramo biti ponosni na njih jer su to vrijednosti koje premalo prezentiramo prema gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je Crleni.

Naša škola sudjelovala je na Interslastu i to u kategoriji Artslast- izrada torte sa medom. Školu su predstavljale učenice 3d razreda slastičar Barbara Štrucelj i Katarina Kuštek sa mentoricom Irenom Žgela.

 

 


Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac