2021-07-12 08:38:06

Tema : Nutricionizam i alergeni u kreiranju jela .

Tema : Nutricionizam i alargeni u kreiranju jela .

5.07.2021 i 6.07.2021 . U sklopu RCK održani su profesionalni treninzi i usavršavanje za nastavnike u Zgrebu u prostorijama Aspire.  Radionice su bile podjeljene  na dva dana .

Nutricionizam kao znanost o prehrani može uvelike utjecati na zdravlje i kvalitetu života ljudi. Primjena načela nutricionizma u formiranju odgovarajuće prehrane u svrhu postizanja i održavanja optimalnog nutritivnog stanja sprječava razvoj bolesti ili doprinosi liječenju bolesti. Suvremeno kulinarstvo sve više uključuje znanja o nutritivnom sastavu namirnica koje određuju okus i hranjivu ali i zdravstvenu vrijednost jela. Sve je veća i svijest o važnosti prilagodbe gastronomske ponude osobama koje imaju specifične prehrambene potrebe uslijed zdravstvenih stanja.  Stjecanje znanja o prehrambenim potrebama uslijed zdravstvenih stanja poput prehrambenih alergija, celijakije, nepodnošenja laktoze i dijabetesa potrebno je za modifikaciju recepata kao i razvijanje kulinarskih vještina za pripremu jela prema specifičnim dijetetskim potrebama. Cilj nutricionističkog dijela programa je pružiti opća znanja o nutritivnom sastavu hrane i specifična znanja o odgovarajućim prehrambenim supstitutima koja su potrebna u pripremi jela za osobe sa specifičnim dijetetskim potrebama.

 

Predavač : Karmen Matković

Program edukacije :

Opća načela pravilne prehrane

Prehranbene smjernice

Makronutrijenti i mironutrijenti

Nutritivne vrijednosti namirnica

Alergeni u hrani

 Intolerancija na laktozu

Dijabetička prehrana


Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac