2021-07-12 08:38:06 Tema : Nutricionizam i alergeni u kreiranju jela . Tema : Nutricionizam i alargeni u kreiranju jela . 5.07.2021 i 6.07.2021 . U sklopu RCK održani su profesionalni treninzi i usavršavanje za nastavnike u Zgrebu u prostorijama Aspire. Radionice su bile podjeljene na dva dana . Nutricionizam kao znanost o prehrani može uvelike utjecati na zdravlje i kvalitetu života ljudi. Primjena načela nutricionizma u formiranju odgovarajuće prehrane u svrhu postizanja i održavanja optimalnog nutritivnog stanja sprječava razvoj bolesti ili doprinosi liječenju bolesti. Suvremeno kulinarstvo sve više uključuje znanja o nutritivnom sastavu namirnica koje određuju okus i hranjivu ali i zdravstvenu vrijednost jela. Sve je veća i svijest o važnosti prilagodbe gastronomske ponude osobama koje imaju specifične prehrambene potrebe uslijed zdravstvenih stanja. Stjecanje znanja o prehrambenim potrebama uslijed zdravstvenih stanja poput prehrambenih alergija, celijakije, nepodnošenja laktoze i dijabetesa potrebno je za modifikaciju recepata kao i razvijanje kulinarskih vještina za pripremu jela prema specifičnim dijetetskim potrebama. Cilj nutricionističkog dijela programa je pružiti opća znanja o nutritivnom sastavu hrane i specifična znanja o odgovarajućim prehrambenim supstitutima koja su potrebna u pripremi jela za osobe sa specifičnim dijetetskim potrebama.
Predavač : Karmen Matković Program edukacije : Opća načela pravilne prehrane Prehranbene smjernice Makronutrijenti i mironutrijenti Nutritivne vrijednosti namirnica Alergeni u hrani Intolerancija na laktozu Dijabetička prehrana |
Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac |